SEO Interview Questions and Answers

10 SEO Interview Questions and Answers [2022 SEO Updated]

Looking for SEO Interview Questions with Answers?

SEO is an emerging field with a promising future. SEO specialists can earn handsome salaries both in India and abroad. Landing your dream career in SEO begins with cracking an SEO interview. Here is where I wish to help you with SEO interview questions and answers updated for 2022.

Before plunging into the SEO interview questions and answers discussion, I would like to share some tips for your SEO career out of my 6+ years of SEO experience.

  • SEO is a dynamic field; you need to be a constant learner, tech enthusiast and hardworking to understand its ins and outs.
  • SEO challenges vary with business. Hence, having hands-on SEO experience across diverse industries helps you to excel as an SEO specialist in the long run.

The SEO interview questions and answers list I compiled here will help you to understand:

  • The intention behind the question, and
  • The correct answer you are expected to give.

Besides, I segregated them step by step for two purposes:

  • To take you into the world of SEO in a systematic way.
  • To cater to the needs of interview questions for beginners, intermediate learners and experienced professionals.
  • For each question, I tried to provide a simple answer for beginners as well as a detailed explanation to suit advanced learners.

This list is also rich in off-page seo interview questions and on-page seo interview questions. Plus, you will also come across interview questions about local seo, international seo and seo best practices.

Note: On this list of SEO interview questions and answers, I will provide both simple answers and detailed ones. Take the intent of the question based on your expertise. Convey your answer based on your experience level. If you are with a higher SEO experience, don’t hesitate to explain a bit more in detail.

You can contact me for end-to-end queries related to SEO. Whether you want to learn SEO from a professional. Hire an SEO freelancer. Need expert help in auditing your website. Or any other SEO assistance. I am here.

So, now let’s get started with the SEO interview questions and answers:

Question 1. What is SEO and how does it help businesses?

Answer.1

Intent: Unsurprisingly, this is the first question in 9 out of 10 interviews. The interviewer wants to know your understanding of SEO for businesses. Make the first impression by answering this question, not monotonously but insightfully.

Simple Answer: SEO (Search Engine Optimization) is the systematic approach to improve the digital visibility of a business on search engines. 

Advanced Answer: 

Search Engine Optimization(SEO) includes various technical practices ranging from basic to advanced levels and varying with business needs.

With digital disruption all around us, businesses need more visibility than before. SEO assists businesses to find their users and gives them a competitive edge. Besides, SEO is the affordable way to rank fast organically without spending on paid strategies.

On the other hand, users today are more conscious of paid ads and organic results. They tend to trust top organic results more than ads. Thus, businesses that leverage SEO can attract customer trust strategically.

Question 2. What is a Search Engine? Name the search engines you know.

Answer.2

Intent: The interviewer would want you to explain what a search engine is without sounding too and check your understanding of what “google” is.

Simple Answer

A search engine is a web-based tool that takes users’ inputs (search terms or keywords) and brings up relevant web pages from the world wide web as results. 

Advanced Answer:

It considers numerous factors while showcasing these results from the trillion pages in the world wide web.
Google, Yahoo, Bing, DuckDuckGo, Yandex, and Baidu are examples of search engines. All these display web pages as results. If we consider videos as results, YouTube is also a search engine. Infact, it is the second most popular search engine in the world after Google. (Source: Search Engine Journal) The second popular search engine after Google is Bing.

Question 3. What is Google Search Console?

Answer. Google Search Console is also called GWT “Google Webmaster Tool” it is a free tool offered by Google to find out the ranking opportunity like on which keyword the website is getting the traffic it’s the position, ranking according to country and more. Also, people are using Google Search Console to index their website or webpage by submitting a direct URL or via the sitemap.

Question 4. What is Backlink?

Answer. Backlink is just a clickable link or URL on anchor text or naked that direct you from one website to another website. It is also called inbond link.

Question 5. What is Domain Authority?

Answer. This question is generally asked by every interviewer from freshers, you can start answering that, Domain Authority is also called DA it is metric used by MOZ. An increase in DA means an increase in the unique quality referring domain.

Question 6. What is Domain and Page Rank?

Answer. Domain Rank and Page Rank is a metric used by online marketing tool ahrefs. It is similar to Moz’s DA, the more DR and PR mean more unique quality backlinks.

Question 7. What are the SEO tools you have used?

Answer. If you are fresher you may not use all the tools, but you can go through with these tools and explore there free version.

Free and Paid SEO Tools list

  • Google Adword
  • Google Analytics
  • Google Tag Manager
  • Google Page Optimizer
  • Google Search Console
  • Google Trends
  • Ahrefs
  • SemRush
  • SEO Profiler
  • Long Tail Pro
  • Moz
  • Structured Data Testing Tool

There are lot’s of tools available but you have knowledge of these tools.

Question 8. What is the use of Sitemap.xml?

Answer. Sitemap is file, mainly uploaded on server root directory. It contain all the URL’s of website. XML Sitemap helps search engine bots to crawl content (pages/posts) available on website and where they are located.

Note: You can set priority for crawling web-pages.

Question 9. What is the limit of Title in Character?

Answer. The limit of title is 60 characters.

Leave a Comment

4 + fifteen =